DIY

 

Avioehtosopimus ja avio-oikeus

 

Mikä ihmeen avio-oikeus?

 

Usein asiakkaani tuovat esille sellaisen ajatuksen, että avioliitossa kaikki omaisuus on yhteistä omaisuutta.

Tämä ajatus väärä. Avioliitossa kumpikin puoliso omistaa oman omaisuutensa ja kummallakin on omat velkansa.

Avioliitto vaikuttaa omaisuuden hallintaan vain siten, että yhteisen asunnon luovutukseen ja panttaukseen tarvitaan aina aviopuolison suostumus. Tämä suostumus tarvitaan, vaikka kyseiseen omaisuuteen ei olisi edes avio-oikeutta ja vaikka se olisi vain toisen omistamaa.

Vasta siinä vaiheessa, kun avioliitto päättyy ja tulee osituksen aika, avio-oikeudella on konkreettista merkitystä.

Osituksen toimittaminen

 

Pääsääntö osituksen toimittamisessa on, että kummankin puolison avio-oikeuden alaiset netto-omaisuudet (varat-velat) lasketaan yhteen ja tästä saadaan jaettava pesän säästö. Tästä puolet on lähtökohtaisesti kummankin avio-osuus.

Ositus esimerkki.png


Avioehtosopimuksella voidaan määrätä mikä omaisuus on avio-oikeuden alaista ja mikä avio-oikeudesta vapaata

Avioehtosopimus voi olla


1. Täydellisesti poissulkeva avioehto, jolloin kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen.

Tämä kokonaan avio-oikeuden poissulkeva vaihtoehto on ehdottomasti yleisin nuorille pareille, jotka ovat solmimassa avioliiton.

Yleensä avioehtosopimus solmitaan jo ennen avioliittoa.

Omaisuuden jako avioliiton päätyttyä tapahtuu tällaisen avioehtosopimuksen tehneillä omaisuuden erotteluna, eli käytännössä kumpikin pitää itsellään oman omaisuutensa ja vastuunsa. Yleensä omaisuuden erottelu sujuu helposti. Ongelmia tuo yleensä yhteisesti omistettu omaisuus, kuten asunto ja sen jakaminen.


2. Osittainen avioehto siten, että vain osa omaisuudesta tai joku omaisuuslaji määrätään vapaaksi avio-oikeudesta.

Voidaan myös rajata avio-oikeus tiettynä aikana hankittuun omaisuuteen tai siten, että avio-oikeus voi olla eri ositusperustetilanteissa vaihteleva. Esimerkiksi niin, että puolison kuollessa leskellä on avio-oikeus, vaikka avioerossa avio-oikeutta ei olisikaan.


3. Yksipuolinen avioehto siten, että vain toisen puolison avio-oikeus on rajattu pois joko kokonaan tai osittain toisen omaisuuteen, mutta toisella puolisolla on normaali avio-oikeus.

Yleensä yrittäjä haluaa tehdä sellaisen avioehtosopimuksen, ettei hänellä ole avio-oikeutta puolisonsa omaisuuteen, mutta puolisolla vastaavasti onkin avio-oikeus yrittäjän omaisuuteen.


4. Avio-oikeuden palauttava avioehto. Jos on aikanaan tehty ositus, mutta päädytty jatkamaan avioliittoa tai jos on tehty avio-oikeuden poistava avioehtosopimus, on avio-oikeuden palauttamiseksi tehtävä avioehtosopimus.


Avioehtosopimuksen erityispiirteitä

 

1. Avioehtosopimus on henkilökohtainen oikeustoimi. Esimerkiksi vajaavaltainen henkilö, jolla on edunvalvoja, voi itse tehdä avioehtosopimuksen, mutta avioehdon syntyminen edellyttää edunvalvojan kirjallista hyväksyntää. Edunvalvoja ei voi solmia avioehtosopimusta päämiehensä puolesta.


2. Avioehtosopimusta määrittävät tiukat muotomääräykset: avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti, tekijöiden fyysisesti allekirjoitettava ja sopimuksella tulee olla kaksi esteetöntä todistajaa, joiden myös tulee allekirjoittaa asiakirja. Sähköistä allekirjoitusta ei vielä voi avioehtosopimukseen tehdä.


3. Avioehtosopimus on julkistettava; tämä tapahtuu avioehtosopimuksen rekisteröimisellä maistraattiin. Avioehtosopimus voidaan jättää rekisteröitäväksi mihin maistraattin tahansa. Rekisteröimiselle ei ole määräaikaa, mutta rekisteröinti on tehtävä ennen kuin avioeroa koskeva asia on tullut vireille. Rekisteröintihakemuksen, niin kuin avioehtosopimuksen voi tehdä jo ennen avioliiton solmimista.

Tiedäthän, että nykyään avioehtosopimuksen tekee valtaosa avioituvista ja vain harva pari jättää sen tekemättä?

Tilastot kertovat karua kieltä siitä, että joka toinen solmittu avioliitto päättyy avioeroon. Inhorealistista vai mitä?

Lähde Tilastokeskukuksen internet-sivut www.stat.fi

Kyse ei ole siten luottamuksen puutteesta, kun tekee avioehtosopimuksen, vaan järkevyydestä ja varautumisesta siihen, että kaikki ei sujuisikaan niin ruusuisesti kuin naimisiinmennessä tuntuu.

Avioehtosopimuksesta puhuminen saattaa olla hankalaa. Muista kuitenkin pitää mielessäsi ajatus: Jos sinä et halua hyötyä mahdollisessa erossa toisen omaisuudesta, niin miksi rakastettusikaan niin tekisi?

 

DIY Avioehtosopimus

Sovelluksellamme teet helposti pätevän avioehtosopimuksen sekä siihen liityvän rekisteröintihakemuksen. Asiakirjojen toimituksen yhteydessä saat vielä tarkemmat ohjeet allekirjoitukseen sekä rekisteröintiin.

Sovellus tarkistaa, että kaikki tarpeelliset tiedot ovat dokumenteissasi. Et siis käytännössä voi tehdä vääriä asiakirjoja, muuten kuin syöttämällä virheellisiä tietoja (esim. väärä nimi tai henkilötunnus)

Kysymysmerkkikuvakkeita klikkaamalla saat ohjeita ja mallilausekkeita. Jos joku kohta kuitenkin mietityttää, voit aina kysyä neuvoa chatin kautta. Mikäli palveluneuvoja on paikalla, saat vastauksen välittömästi. Muussa tapauksessa kysymyksesi ohjautuu sähköpostiin ja saat vastauksesi viiveellä. Muista aina laittaa sähköpostiosoite.

Voit lähettää linkin sähköpostiisi, mikäli et kerralla ehdi saamaan asiakirjaasi valmiiksi.

 

Aloita laatiminen tästä!

Suomi - Englanti tästä!

 

Pikalinkit kiireisille:

Täydellisesti avio-oikeuden poissulkeva Avioehtosopimus Fast link to Agreement totally excluding matrimonial rights

 

 

Kun kihlat on ostettu, on aika aloittaa

avioehtosopimuksen suunnittelu ja

tilojen varailu häitä varten!

 

Häälahjaa ajatellen sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelimme:

Lahjakirja ja sen verohyödyt

Perintöverosuunnittelu

Verkkokauppaan

 

Perinteistä lakipalvelua Tampereella

Lakipalveluja Tampereella ja sen lähialueilla tarjoaa Lakitoimisto Tiina Tikka Oy yli neljännesvuosisadan kokemuksella. Myös etätoimeksiannot. Varaa aika netissä!

https://lakitoimistotiinatikka.fi/varaa-aika/

 

 

Etusivu