DIY

Mökkiriidat

 

Kesä, kärpäset ja kiistat mökkinaapureiden kanssa. Kukapa ei olisi joskus hieman ärsyyntynyt naapurin mekkaloidessa tai leikatessa raja-aidan vähän turhan lyhyeksi. Useimmiten riidat johtuvat väärinymmärryksestä tai kommunikaation puutteesta, mutta on hyvä tietää tiettyjä perusperiaatteita, jotka tulee ottaa huomioon sopuisan mökkielämän ylläpitämiseksi. Siten et lähde syyttelemään naapuriasi turhasta ja lisäksi voit nostaa omia naapuripisteitäsi hänen silmissään.

Metelöinti

Naapurin jatkuva äänekkyys on yleisin syy naapuririidoille. Naapuruussuhdelain pykälä 17 sanoo näin:

”Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista.”

Naapuri on siis velvoitettu poistamaan rasitteen eli tässä tapauksessa melun. Eräs tapa puuttua asiaan on ottaa se puheeksi naapurin kanssa. Saattaahan olla, että naapuri ei tajua häiritsevänsä muita toimillaan. Jos keskustelu ei kuitenkaan toimi, asiasta voi esimerkiksi ilmoittaa poliisille. Naapuri saattaa saada seurauksena sakkoja kotirauhan rikkomisesta.

 

Rakentaminen

Naapurit saattavat närkästyä herkästi, jos he kokevat uuden ulkohuussisi pilaavan heidän näköalansa. Valitettavasti naapureilla saattaa olla jonkin verran sanavaltaa kevytrakenteistenkin rakennelmien rakentamiseen. Useimmissa kunnissa niiden rakentamiseksi tulee nimittäin tehdä toimenpideilmoitus tai jopa toimenpidelupa, joissa molemmissa kuullaan naapureita. Nyrkkisääntönä onkin hyvä muistaa, että kaikki rakennelmat on hyvä rakentaa vähintään neljän metrin päähän tonttien välisestä rajasta, eivätkä ne saa aiheuttaa naapurille haju- tai meluhaittaa eikä esteettistä haittaa. Näin naapurisopu pysyy todennäköisemmin yllä.

 

Aidat

Raja-aitoja ei kannata lähteä rakentamaan, ennen kuin on keskustellut naapurin kanssa aiheesta. Muutoin siitä seuraa helposti vain mielipahaa. On hyvä esimerkiksi sopia, kumpi aidasta huolehtii. Yleensä aidan hoitamisen ottaa kontolleen naapureista se, kumman puolelle aita rakennetaan. Jos aita taas on rajalla, molemmilla on vastuu sen huolehtimisesta. Ei ole huono idea esimerkiksi tehdä aidan hoitamisesta kirjallista sopimusta, josta voidaan myöhemmin tarkistaa siihen liittyviä yksityiskohtia.

Naapurin kanssa neuvottelun lisäksi on tärkeää huomioida esimerkiksi asemakaavassa olevat mahdolliset ohjeistukset aidan korkeutta tai ulkonäköä koskien. Lisäksi yli 150 senttimetriä korkea raja-aita tarvitsee toimenpideluvan rakennusvalvonnasta.

 

Mökkitien kunnossapito

Usein eripuraa naapureiden kesken saattaa aiheuttaa kysymys siitä, ovatko kaikki velvollisia maksamaan tien aurauspalvelusta, vaikkeivat mökillään talvella kävisi. Tien kunnossapitoa varten on yleensä muodostettu tiekunta, joka näistä asioista päättää. Tavallisesti tien kunnossapito suhteutetaan tien käytön määrään. Niinpä talvisin mökiltään poissa pysyvä ei ole velvoitettu osallistumaan tien talvikunnossapitoon.

 

Avotulen tekeminen

Risujen polttaminen on usein varsinkin alkukesästä hyvin ajankohtainen aihe, joka voi myös aloittaa riidan. Luonnollisesti tulta ei saa lähteä tekemään toisen maalle ilman toisen lupaa. Jos mökki sattuu sijaitsemaan taajama-alueella, on hyvä selvittää, onko avotulen teko ylipäätään sallittua. Tietenkin tulee myös muistaa tarkistaa mahdolliset voimassaolevat metsä- tai maastopalovaroitukset.

Lisäksi naapuri tulee ottaa huomioon esimerkiksi nuotiopaikkaa rakentaessa. Sen tulisi sijaita tarpeeksi kaukana naapurin rajasta ja rakennuksista, jotta siitä ei aiheudu savuhaittoja tai riskejä paloturvallisuudelle.

 

Pähkinänkuoressa

Naapuri tulee ottaa huomioon kaikissa toimissa, jotka voivat jotenkin vaikuttaa hänen mökkielämäänsä. Edellä mainittujen kohtien lisäksi kannattaa pitää perussääntönä sitä, että pysyy omalla tontillaan. Esimerkiksi naapurin kukkien kerääminen tai koiran päästäminen hänen tontilleen ovat helppoja tapoja hankkiutua mustalle listalle. Kun käyttäytyy naapureitaan kohtaan asiallisesti ja kunnioittavasti, kaikilla on paljon mukavampaa. Loppujen lopuksi mökille kuitenkin tullaan rentoutumaan, eikä silloin ole mielekästä stressata mitättömistä asioista.

 

Nautitaan kesästäkin sulassa sovussa naapureiden kanssa!

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Lahjakirja ja sen verohyödyt

Perintöverosuunnittelu

Verkkokauppaan

Henkilökohtainen lakipalvelu

 

Perinteistä lakipalvelua Tampereella

Lakipalveluja Tampereella ja sen lähialueilla tarjoaa Lakitoimisto Tiina Tikka Oy yli neljännesvuosisadan kokemuksella. Myös etätoimeksiannot. Varaa aika tästä.