Krempat ja rempat tuntuvat ajan myötä lisääntyvän yhtäaikaa, ja vaikka mökillä on ihana oleskella kaikessa rauhassa, niin se onnistuu aina vain harvemmin ja harvemmin..
Oletko harkinnut mökin lahjoittamista lapsillesi? Entä haluaisitko edelleen käydä mökillä ja vaikuttaa sitä koskeviin asioihin? Hyvä vaihtoehto tällaisessa tilanteessa on säilyttää mökkiin hallintaoikeus. Tästä saat parhaat käytännön vinkit koskien mökin lahjoittamista ja sen hallintaoikeuden säilyttämistä.
Mitä hallintaoikeus tarkoittaa?
Hallintaoikeuden haltijalla on oikeus käyttää mökkiä vapaasti eikä tarvitse siihen lupaa mökin omistajalta. Myöskään korvausta omistajalle ei tarvitse maksaa mökillä oleilusta.
Hallintaoikeuden haltijalla on oikeus myös omaisuuden tuottoon. Mökin ollessa kyseessä tuottoa ei yleensä ole, mutta esimerkiksi tilanteessa, jossa mökkiä vuokrataan, hallintaoikeuden haltijalla on oikeus saada vuokratuotot.
Hallintaoikeuden voi antaa myös usealle henkilölle, eikä heidän tarvitse olla mökin aiempia omistajia. Siispä esimerkiksi mökin omistava isovanhempi voi lahjoittaa mökin suoraan lapsenlapselleen, mutta antaa sen hallintaoikeuden sekä itselleen että lapsenlapsensa vanhemmille. Lisäksi hallintaoikeuden voi määrätä joko eliniäksi tai määräajaksi.
Mitä hyötyä hallintaoikeudesta on?
Aiemmin mainittujen hallintaoikeuden haltijalle jäävien etujen lisäksi järjestelystä on hyötyä verosuunnittelun näkökulmasta.
Hallintaoikeus pienentää mökistä maksettavan lahjaveron määrää, sillä se rajoittaa jonkin verran omistajan oikeuksia ja siten sen katsotaan alentavan mökin arvoa hänen näkökulmastaan.
Lisäksi hallintaoikeuden haltijan ei tarvitse maksaa mökistä veroa, vaikka hän ei olisikaan mökin alkuperäinen omistaja. Hallintaoikeuden haltija ei kuitenkaan saa käyttää mökkiä täysin verovapaasti, sillä hän joutuu maksamaan siitä kiinteistöveroa hallintaoikeuden ollessa pysyvä.
Mökistä maksettavan lahjaveron määrää voidaan vähentää entisestään myös hajauttamalla mökin omistajuus eri henkilöille. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, saattaako tällainen järjestely tulevaisuudessa aiheuttaa riitaa esimerkiksi mökkeilyvuoroista tai pihatöistä.
Miten hallintaoikeuden voi pidättää?
Jos mökin hallintaoikeuden haluaa säilyttää tai antaa jollekulle, siitä tulee mainita erikseen lahjakirjassa.
Lahjakirjaa tehdessä on lisäksi hyvä huomioida, että jos vanhemmat haluavat lahjoittaa mökin alaikäiselle lapselleen, heidän tulee hakea sitä varten edunvalvojan sijaista maistraatista.
Tavallisen lahjan sijaan mökin voi antaa myös ennakkoperintönä. Tämä voi vähentää perinnönjakoon liittyvää riitelyä.
Toisaalta ennakkoperintö tavallisesti kiristää perintöverotuksen progressiota, joten kyseinen menettely ei ole siitä näkökulmasta kannattava. Jos mökin kuitenkin haluaa lahjoittaa ennakkoperintönä, siitäkin kannattaa mainita lahjakirjassa. Lahjoituksen luonnetta voi myöhemmin vaihtaa puolin tai toisin testamentissaan.
Lahjaveron määräytyminen
Lahjavero määräytyy lahjanantajan ja -saajan välisen sukulaissuhteen sekä mökin todennäköisen myyntihinnan perusteella. Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluu aleneva ja ylenevä polvi kuten lapset, lapsenlapset, vanhemmat, isovanhemmat sekä puoliso ja puolison lapset. Toiseen luokkaan kuuluvat kaikki muut, mukaan lukien esimerkiksi sisarukset ja sisarusten lapset.
Alle 5000 euron lahja on verosta vapaa, sen ylittävästä osuudesta menee veroa normaalitilanteissa noin 10 % ensimmäisessä veroluokassa ja noin 20 % toisessa veroluokassa. Tarkemmat
veroprosentit täältä.
Hallintaoikeuden vaikutus lahjaveroon
Kun lahjoitukseen on pidätetty hallintaoikeus, vähennetään sen käyvästä arvosta hallintaoikeuden arvo ja tästä summasta maksetaan lahjaveroa.
Hallintaoikeuden arvo määräytyy sen haltijan iän, omaisuuden käyvän arvon ja omaisuuden vuotuisen tuoton perusteella. Vapaa-ajan asunnon tuottokerroin on kolme prosenttia.
Ikäkerroin lasketaan verottajan taulukon mukaisesti. Kun usealla henkilöllä on mökin hallintaoikeus, ikäkerroin määräytyy nuorimman henkilön iän mukaisesti.
Esimerkki lahjaveron laskemisesta hallintaoikeuden kanssa ja ilman
Maija haluaa antaa mökkinsä lahjaksi lapsenlapselleen Matille sekä hallintaoikeuden Matin vanhemmille Liisalle ja Pekalle. Mökin arvo on 100 000 euroa. Liisa on 51-vuotias ja Pekka 59-vuotias. Hallintaoikeuden arvo on siis 11 * 0,03 * 100 000 = 33 000 euroa. Matti maksaa siis lahjaveroa mökin arvon ja hallintaoikeuden arvon erotuksesta, eli 67 000 eurosta. Lahjaveron määrä on tällöin 6140 euroa. Jos Matin vanhemmille ei annettaisi hallintaoikeutta, hän joutuisi maksamaan lahjaveroa 4700 + 0,12 * 45 000 = 10 100 euroa. Säästö on siis melkein melkein 4000 euroa!!
Hallintaoikeuden päättyminen tai siitä luopuminen
Hallintaoikeuden päättyminen
Elinikäinen hallintaoikeus päättyy sen haltijan kuolemaan ja määräaikainen vastaavasti määräajan umpeutumiseen. Mökin omistajan ei tarvitse maksaa lahja- eikä perintöveroa hallintaoikeuden päättyessä. Kiinteistövero määrätään jatkossa omistajalle.
Vastikkeeton luopuminen hallintaoikeudesta
Kun hallintaoikeuden haltija luopuu hallintaoikeudesta ilman korvausta, omistajalle saatetaan määrätä lahjaveroa. Lahjavero maksetaan hallintaoikeuden arvosta, joka määritetään aiemmin esitellyllä tavalla.
Hallintaoikeudesta luopuminen korvausta vastaan
Hallintaoikeuden haltija voi haluta luopua hallintaoikeudestaan esimerkiksi silloin, kun lahjoitettu mökki myydään. Tällöin luopujan saamaa korvausta verotetaan myyntivoittoverosääntöjen mukaan.
Lahjakirjan tekoon..
Jos mökin remontoiminen ja hoitaminen alkaa tuntua rasitteelta, ei omistajuuden sukupolven vaihdos ole lainkaan huono ajatus. Perintöverosuunnittelun kannalta mökki on siihen ehkä yksi parhaiten sopivimmista elementeistä! Ajatusta kannattaa ainakin harkita!
DIY Lakipalvelun toiminta-ajatus
Usein lahjakirja jää tekemättä, vaikka melko pienellä vaivalla voi saavuttaa suuria etuja. Me haluaisimme, että sinä saisit asiasi helposti ja nopeasti kuntoon.
Ihmiset ovat kautta aikojen itse laatineet asiakirjoja, mutta puutteellisilla työvälineillä ja neuvoilla helposti syntyy virheitä ja jotain oleellista jää pois. Tätä emme halua sinulle tapahtuvan.
Palvelumme antaa sinulle ammattilaisen työvälineet, ohjeet ja valmiita malleja, joista helposti muokkaat omaa tahtoasi vastaavan lopputuloksen. Ja että saisit laillisen paperin, mitään oleellista ei jää pois.
Keskimääräinen lahjakirjan laatimisaika on palvelussamme alle 15 minuuttia.
Asiakirjan saat sähköisesti välittömästi maksamisen jälkeen suoraan sähköpostiisi jälkitoimenpideohjeineen.
Mikäli et pysty tulostamaan asiakirjaa, voit tilata sen tulostettuna korkealaatuiselle martioidulle paperille posteljoonin kantamana. Me lähetämme sen kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Koska posteljooni sen kerkiää sinulle tuomaan, on nykyään vähän vaihtelevampaa.
"Osaanko varmasti?"
Varmasti osaat, koska olet osannut tänne verkkokauppaankin ja tänne asti lukenut aiheesta.
Sitä paitsi voit sitoumuksetta ja ilmaiseksi kokeilla, miten laatiminen sujuu! Aloita nyt heti, ettei jää tekemättä.
> Siirry irtaimen lahjakirjan tekoon >>
> Siirry kiinteistön lahjakirjan tekoon >>
Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkelimme:
Lakimiehen etäpalvelut
Asiakkaiden toivomuksesta valikoimassamme on nyt myös henkilökohtainen etäpalvelu. Esimerkiksi lahjakirja lakimiehen laatimana kotiin toimitettuna maksaa 200 euroa ja kaksi lahjakirjaa 350 euroa. Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme asioiden hoitamisessa.
> Tutustu etäpalveluihin >>
Onko sinulla kysyttävää?
- Kysy Chatista: klikkaa vasemman alakulman sinistä kuvaketta
- tai lähetä viesti ja jätä puhelinnumerosi, niin otamme yhteyttä.